Ukrajinský vodič MHD zdemoloval autobusom osobák

 

Je to iba týždeň čo v správach vysielali reportáže o ukrajinských vodičoch v nitrianskej mestskej hromadnej doprave. Skúsení vodiči z Kyjeva po zácviku začali jazdiť samostatne bez dohľadu od pondelka tohto týždňa a už tu máme prvý výsledok tejto ukrajinskej výpomoci.

Okoloidúci občan nám poslal fotografie z miesta dopravnej nehody ako aj krátke video. Zistili sme pre vás podrobnosti.

Ukrajinský vodič vo štvrtok 1.2.2018 pri výkone večernej linky 21 v smere do Lužianok na hlavnej križovatke v čase 21:35 nedal pri odbočovaní vľavo prednosť protiidúcemu osobnému vozidlu, vbehol mu do jazdnej dráhy, následkom čoho došlo k zrážke. Na miesto nehody bola privolaná polícia, ktorá dokumentovala okolnosti dopravnej nehody, mieru zavinenia a rozsah škôd.

Vodič poškodeného vozidla továrenskej značky Daewoo Espero sa vyjadril, že toto nečakal ani v zlom sne. „Vchádzal som do križovatky v smere od Orbisu, križovatku som chcel prejsť priamo. Pri Orbise mi naskočila zelená, a tak som zrýchlil z ležérnej tridsiatky na rýchlosť približne 45 km/h. Prechádzal som na zelenú. Registroval som ako sa protiidúce vozidlá tiež pohli z križovatky. Vodič autobusu sa zrazu rozbehol, vodič vo vedľajšom pruhu zastavil a dal mi po správnosti prednosť. Od vodiča autobusu, profesionála, ktorý touto križovatkou prechádza isto niekoľkokrát za deň, by som čakal to isté. On ma však zrejme zaregistroval až po náraze. Keď som zistil, že dôjde k zrážke, strhol som volant vpravo, avšak už som zrážke nezabránil.“

Na otázku ako vodič Espera zistil, že má do činenia s ukrajinským vodičom, odpovedal takto: „Keď som vyšiel z auta a zistil som, že je na odpis, bol som nahnevaný. Chcel som mu dohovoriť, avšak keď začal hovoriť, nič som mu nerozumel.  Potom neskôr po policajtoch prišiel jeden pán z Arrivy v červenej bunde, zrejme dispečer, ktorý sa ma snažil presvedčiť, že som išiel do križovatky príliš rýchlo. Našťastie policajti mali triezvejší pohľad na vec a po preskúmaní vozidiel, výpovedí a dychovej skúške potvrdili, že bol jednoznačne vinný vodič autobusu.“

Koľko bolo v autobuse cestujúcich a čo sa s nimi udialo, sa nám zistiť nepodarilo. Jeden iný nemenovaný vodič autobusu nám pri zisťovaní povedal, že to bolo iba otázkou času, kedy sa niečo takéto stane. „Stať sa môže každému, avšak je to niečo úplne iné, keď prídete do cudzieho mesta, cudzieho štátu s diametrálne odlišným štýlom jazdy. Oni majú prosto inú mentalitu. Na Ukrajine sa jazdí úplne inak,“ dodal.

Jazdite preto v Nitre popri autobusoch opatrne, zodpovedne a predvídajte možné nebezpečenstvo. Možno aj popri vás, keď prechádzate mestom, šoféruje autobus ukrajinský vodič. Opatrnosťou a včasnou reakciou si môžete zachrániť vaše vozidlá či zdravie.

redakcia


Informujte nás aj vy. Posielajte podnety z mesta Nitra a jeho okolia.