Doba ľadová

Na ilustračnej fotografii vidno ako kreatívne sa so snehom vysporiadali na pešej zóne v jednom zahraničnom meste.

Pred štyrmi dňami nás, po koncoročnom oteplení, mesiac január obdaril krásnou snehovou nádielkou. Pri rannom pohľade z okna ste sa určite cítili ako v rozprávke. Snehu nenapadlo síce extrémne veľa, ale krásnou súvislou vrstvou pokryl mesto a stromy dostali nádherný zimný šat. Asi najväčšiu radosť urobil deťom, ktoré už z rána gúľali snehuliakov.

Už menej radosti mali vodiči, ktorých čakalo ranné ometanie áut, pričom netušili, že ten pravý bonus ich ešte len čaká. Nuž ak čakali, že s novým vedením mesta príde zmena v údržbe komunikácií, opak sa stal pravdou. Asi nie vždy platí príslovie: „Nová metla dobre metie.“

Ja osobne som mal možnosť previezť sa autom naprieč mestom. Ak ste sa chceli vyšantiť, cesta bola na driftovanie priam ideálna. Ešte, že nám túto zábavku cestári ani tento rok neprekazili a dodržali tradíciu. Nuž smart city ako usmiate mesto pokračuje ďalej.

Stav ciest – mestská časť Chrenová.

Stav ciest – mestská časť Staré mesto (centrum).

Stav ciest – mestská časť Staré mesto (pivovar).

 

Po krátkom sobotnom odmäku začali šantiť aj chodci na chodníkoch. Toľko humorných pádov ste ešte nevideli. Mnohí dôchodcovia dokazovali extrémne akrobatické kúsky. Nástup a výstup z autobusov sa stal novým adrenalínovým športom. Konečne sa z Nitrančanov stala jedna veľká komunita – jedni padajú, druhí vstávajú, tretí sa smejú a niektorí dokonca pomáhajú. Stačí sa dostať bližšie pri autobusovú stanicu a o takéto zážitky nebude núdza. Ak by ste sa však šmykli na Piaristickej ulici pri súsoší apoštolov, pristáť môžete vďaka zľadovatelému chodníku hádam až na Štúrovej ulici. 

Veď načo riešiť cesty a odhŕňať chodníky, keď ľudia si dokážu poradiť aj sami….

Adam