„Krajina“ na predaj

 

Počas mojej návštevy známych v Dražovciach som sa rozhodol, že pri spiatočnej ceste si prezriem areál priemyselného parku. Na kruhovom objazde smerom do Nitry som zvolil prvý výjazd vpravo a podľa mojich očakávaní cestu lemovali hangáre a plechové konštrukcie rôznych firiem.

Vľavo a vpravo sa menili rôzne zahraničné názvy, logá firiem, o ktorých bežný človek nič netuší. Po chodníkoch sa pohybovali pracovníci zjavne zahraniční, pokrikujúci po sebe rôznymi jazykmi, striedali sa osobné autá a kamióny rôznych evidenčných značiek. Človek si pripadal ako by nebol v Nitre ani v jej blízkosti, ale niekde inde, v nejakom cudzom svete technických technológií, v cudzom štáte, snáď na inom kontinente.

Ani som len netušil v akom rozsahu sa vôkol nás stavia a počas tejto cesty ma zarazila jedna reklamná tabuľa, ktorá hovorila sama za všetko. Po pravej strane asi vo výške jeden a pol metra sa vynímal nápis „Land for sale“ (zem na predaj). Tvrdá irónia, skoro až zarážajúca, možno i nechtiac odkrývajúca tvrdú realitu, ktorú zažijete pri prejazde týmto parkom. Cudzie firmy, cudzí majitelia na bývalej najúrodnejšej pôde v tesnej blízkosti krajského mesta, ktorú štát a jeho národ vlastnili.

Pri tom všetkom až srdce zabolí čoho všetkého sú ľudia schopní, čo dokážu vykonať pre osobný zisk a čoho všetkého sa dokážu vzdať nehľadiac na ďalšie generácie. Skutočne je u nás už všetko na predaj tak ako táto pôda?

Ladislav


Informujte nás aj vy. Posielajte podnety z mesta Nitra a jeho okolia.