Zahraniční zlodeji v nitrianskych nočných kluboch (+video)

 

Na žiadosť prevádzkara jedného podniku, ktorý nechce aby meno či názov klubu boli spomenuté, sme sa vybrali na spoveď o cudzincoch, ktorí vyčíňajú v nočných kluboch. Po príchode do podniku nás privítali aj ochrankári, ktorí nám takisto poskytli svedectvá o dianí počas prevádzky podniku.

Prevádzkar: „Zo začiatku s nimi neboli problémy. Dali si pár pív a odišli. Vtedy som myslel že to s nimi nebude také zlé. Nemôžem povedať, že všetci sú takí. To by som klamal. Mnohí sú ozaj aj normálni, s ktorými sa dá aj porozprávať a sú priateľskí. No ale ako začal ich počet pribúdať a chodiť ich sem viac, začali sa problémy. Chodia sem skupiny, ktoré zaplatia len vstupné a čakajú, kým začne nejaká partia za stolom tancovať. Ako náhle je stôl prázdny snažia sa kradnúť kabelky, mobily po bundách a peniaze. Ochranka ich nemôže mať stále na očiach, lebo ak vznikne iný problém, musia byť tam. Vtedy to využívajú. Niektorí sú drzí a myslia si, že zjedli veľa špenátu. Tí zas napádajú zákazníkov alebo sa snažia vyprovokovať bitku. Čo ma prekvapuje, držia dosť pokope. Keď jeden vyprovokuje bitku tak tí druhí si ho zastanú aj keď vedia že on je ten iniciátor. Zatiaľ to zvládame ale bojím sa toho čo bude keď ich príde viacej pri otvorení Jaguaru. Mesto to chce riešiť reguláciou prevádzkových hodín, čo už aj sčasti urobili. No môj názor je, že to nepomôže a nám to uškodí.“

Ochrankár: „V podstate súhlasím s tým, čo povedal šéf. Kradnú a sú drzí. Veľakrát ich musíme pacifikovať či vyhodiť. Keď niekoho chytíme pri krádeži a zavoláme políciu, hneď nás informujú, že budeme musieť ísť s nimi na stanicu a podať výpoveď. Čo si my dovoliť nemôžme, keď je podnik v prevádzke. Tak to skonči tým že im trošku dohovoríme po našom, aby to nerobili a následne ich musíme pustiť. Raz sa nám stalo že vytiahli aj nôž ale po hlučnom dohovorení ho našťastie schovali a odišli. Ale čím ich je viacej, tým je viac problémov. Neviem dokedy túto robotu budem robiť, lebo za peniaze sa nepotrebujem dostať do problémov alebo do nemocnice či  márnice.“

Keď sme boli v teréne, zisťovali sme aj od návštevníkov klubov, či majú skúsenosti s týmito zlodejmi zo zahraničia. Po asi hodine dopytovania  sa nám podarilo natrafiť na študentku, ktorej sa pokúsili ukradnúť kabelku. „Mala som tam peniaze, platobnú kartu, doklady či mobil. Keby sa im kabelku podarilo ukradnúť, poriadne by mi to skomplikovalo život, nakoľko nie som z Nitry,“ uviedla študentka. Na krádež ju promptne upozornili iní návštevníci nočného podniku sediaci za vedľajším stolom. Zámer zlodejov sa preto nevydaril. Viac si pozrite v krátkom videu.

Nás určite pár hlupákov od zábavy neodradí. Neviem ako vás. Každá agentúra, ktorá sem prinesie robotníkov zo zahraničia, by mala preverovať ich register trestov, lebo keď to páchajú tu, musia to robiť aj doma. Týmto by mohli zabraňovať zvyšovaniu kriminality.

Tento článok sme nepísali preto, aby sme ľudí odrádzali od návštev podnikov. Práve naopak. Chceme aby ste si dávali väčší pozor na svoje osobné veci a aspoň trochu porozumeli majiteľom podnikov, že riešia tieto problémy ako sa dá. Pri spovedi prevádzkara nám aj spomenul že dotyčných podnapitých už nepúštajú do prevádzky a pri vchode pozerajú na návštevnikov či nemajú nejaké odcudzené veci.

Juraj V. a Samuel Š.

 

ilustračné video


Ďakujeme za rozhovor a čakáme na daľšie podnety od vás občanov.