Hradisko Zobor

 

Keďže sme Nitrančania a sme na to hrdí, naša redakcia sa rozhodla venovať sa krátkymi článkami aj histórii nášho mesta a okolia. Chceme tým Nitrančanom sprostredkovať poznanie a prinavrátiť hrdosť, o ktorú sú pripravovaní už v školách. Tam ich väčšinou učia cudziu históriu, aby nevedeli nič o tej svojej. Začali sme hradiskom Zobor, keďže Zobor reprezentuje Nitru.

Hradisko Zobor bolo vrcholové hradisko z doby bronzovej. Ide o prvé opevnené výšinné obydlie v údolí Nitry a svojou rozlohou okolo 15 ha patrí v tomto regióne k najväčším. Hradisko Zobor malo strategické postavenie, bolo prvým nárazníkovým hradiskom z oblasti dolného Ponitria s dobrým a širokým rozhľadom, s možnosťou pozorovať a kontrolovať veľké územie. Starí Nitrančania ho využívali ako súčasť reťazového systému, ktoré plnili signálnu, obrannú a dorozumievaciu funkciu daľších nitrianskych hradísk, ktoré vám postupne predstavíme v našich článkoch.

Takže ak sa v diaľke blížil nepriateľ, alarmovali šíre okolie aby sa ľudia stiahli do opevnení a pripravili na útok. Niekedy bolo okolie Zobora holé. Stromy využili na opevnenie a vykurovanie, avšak aj zo strategického hľadiska umožňovalo obyvateľom dobrý výhľad na okolie.

Toto hradisko zanechalo po sebe pozostatky opevnenia, ktoré dodnes môžete na Zobore vidieť. Vedú tam aj turistické chodníčky, pri ktorých sú informačné tabule s nákresom opevnenia. Dokonca aj z leteckých záberov je vidieť veľký val ako sa mesto rozkladalo a ako zub času pochoval miesto pod perinou matky prírody.

Odporúčame vám teda menšiu turistickú prechádzku na Zobor nielen pre krásny výhľad na Nitru, ale aj ako poznávací výlet do našej nitrianskej minulosti.

redakcia