A predsa to ide (+video)

 

Nuž asi si poviete: „Čo je toto za článok?“ Veď vôbec neupozorňuje na žiadny problém v tomto meste. Drahí čitatelia, rozhodli sme sa napísať o niečom inom. V tomto článku nám nejde o žiadnu pamiatku, novostavbu, dokonca ani o „geniálnu“ investíciu v našom regióne. Napriek tomu si myslíme, že to, čo chceme dnes pripomenúť, je súčasť nášho mesta.

Je to mentalita, duša Nitry. Stačí tak málo, jediný trefný článok, len poukázať na problém a ľady sa zrazu pohnú. Ľudia, ktorí doteraz nič netušili či tušiť nechceli, zrazu na problém reagujú a píšu. Všetci tí, ktorým bol problém ľahostajný, hľadajú riešenia. Ľudia sami od seba zrazu pomáhajú, prestávajú mlčať.

Áno, hovoríme o našom článku „Zlodejské bandy v nitrianskych obchodných centrách.“ Po zverejnení článku skutočne prišla zmena. Problém, ktorý doteraz nik neriešil, sa zrazu stal živým. Terorizované predavačky, pracovníci bezpečnostnej služby, návštevníci už prestali byť len čísla v štatistikách. A tí, ktorí ich terorizovali, zrazu zisťujú, že ich identita a pocit všemocnosti nemusí byť nepriestrelný. A hlavne vďaka Vám všetkým, ktorí ste tento článok zdieľali, sa všetko zjavne pohlo správnym smerom. Je to dôkazom toho, že aj jednotlivec môže meniť to, čo sa zjavne zdá byť nemenným.

Ilustračné video: Policajti v OC Mlyny kontrolujú totožnosť neprispôsobivých občanov.

 

Situáciu, ktorú zažívali títo terorizovaní zamestnanci, sme spoločnými silami snáď aspoň trošku zmenili k lepšiemu. Odrazu si ju všímajú páni novinári, televízie, zrazu sú na svete články, reportáže, dokonca sa zdá, že aj hliadky vôkol centier pribudli. Znovu sa nám spoločne podarilo prebudiť ducha tohto mesta, spolupatričnosť jeho obyvateľstva.

Tak trochu nostalgicky nám napadla jedna myšlienka. Skúsme si trošku viac všímať dianie okolo seba. Prestaňme mlčať, keď na nás, či na niekom je páchaná neprávosť, držme spolu a kričme hlasno ak je to treba, lebo už zajtra môžeme byť my tí, ktorých budú okrádať či terorizovať. Ak už nedokážeme priamo zabrániť takémuto činu, upozornime hlasno ostatných okolo seba.

Touto cestou chceme poďakovať ešte raz všetkým, čo náš článok zdieľali a pomohli ho šíriť ďalej. Ďakujeme za pomoc a inšpiráciu do ďalšieho písania.

redakcia


Naša Nitrička – portál bez servítky