Posledná rana pre malých podnikateľov

 

Bývate na sídlisku Klokočina a ste zvyknutí na malé stánky pri Ľadovej aréne? Už onedlho budú možno minulosťou. Majú sa búrať kvôli rozširovaniu parkovacích miest pri aréne.

Drobní podnikatelia si tu zarábajú na svoje živobytie už dlhých 19 rokov. Živia z tohto podnikania svoje rodiny, je to pre nich vlastne niečo ako ich svet. Pred nedávnom sa im ale ich svet rozpadol. Obdržali totiž od Mestského úradu 3-mesačnú výpovednú lehotu na odstránenie stánkov. To, čo dve desaťročia poctivo prevádzkovali, vedenie mesta Nitra odsúdilo na zánik, lebo si nevie dať rady s problémom parkovania, ktorý dlho nikto z kompetentných neriešil. Prinášame Vám krátku reportáž z ich výpoveďami, kde nám vysvetľujú ako to vidia oni zo svojej strany. Vyjadrili sa aj zákazníci, ktorí pravidelne, či až každodenne v týchto stánkoch nakupujú.

 

Týmto drobným podnikateľom, ktorí poskytujú predaj tovaru obyvateľom sídliska Klokočina, vážne nie je čo závidieť. Z konania Mestského úradu im zostávajú iba oči pre plač. Prešli si mnohými úskaliami, keď v Nitre v roku 1999 bol otvorený hypermarket, ktorý postupne takýchto podnikateľov s menšími obchodíkmi či stánkami ekonomicky likvidoval a mnohí z nich boli preto prinútení svoje podnikanie ukončiť. Druhá rana pre malých podnikateľov nastala počas krízy, ktorá vypukla v roku 2008, ktorú mali mnohí problém ustáť. Neustále sa meniaca legislatíva a nové nariadenia im tiež skomplikovali podnikanie. Teraz však prišla posledná, ba až smrteľná rana. Stánky, v ktorých nakupujete možno aj Vy, musia podnikatelia odstrániť.

Parkoviská však isto treba, proti tomu zámeru nie sú ani samotní stánkari. Ale isto sa to dá riešiť aj inými efektívnymi spôsobmi ako napríklad parkovacie domy. Ak zrušia stánky, potom možno aj Vám zostáva iba jediné. Chodiť nakupovať do veľkých obchodov, pred ktorými je častokrát tiež veľký problém práve s parkovaním. Potom zase štvrťhodinu a niekedy aj dlhšie čakať iba v radoch pred pokladňami a nakoniec zistíte, že tovar, ktorý je z väčšej časti z dovozu, Vám až tak nevyhovuje. No ale veľa iných možností nakupovať už možno mať nebudete.

Poskytne mesto náhradné riešenie aj pre miestnych stánkarov? Vypočuli si zamestnanci  Mestského úradu názory obyvateľov sídliska? Pomôcť tu môžete aj Vy, a to jednak zdieľaním článku ako aj podpisom petície, ktorú môžete podpísať počas otváracej doby priamo u stánkarov.

Nuž v dnešnej dobe to čoraz viac vyzerá, že veľké korporácie potrebujeme, malých podnikateľov nie. Treba si uvedomiť, že zisky z veľkých obchodných reťazcov putujú do zahraničia a je veľmi smutné, že domáci podnikatelia, pestovatelia či výrobcovia prichádzajú o svoje živobytie.

redakcia


Informujte nás aj vy. Posielajte podnety z mesta Nitra a jeho okolia.