Soľ či pôda nad zlato?

 

Každým dňom počúvame z televízie ako treba chrániť slovenskú pôdu pred zahraničnými firmami. Dnes by som rád poukázal, že už dnes je veľa pôdy v rukách zahraničných investorov alebo finančných skupín, a poberajú za to pekné čiastky. Týchto investorov máme možno priamo pod nosom a ani o tom nevieme a pôdu im poniektorí dokonca predali. Týmto sa samozrejme nechcem nikoho dotknúť. Niekedy sa práveže zahraniční „snažia“ správať k pôde lepšie ako domáci.

K dnešnému dňu v Nitrianskom kraji je nad 60 000 ha pôdy v správe finančných skupín a zahraničných investorov (približne spočítané o čom aktuálne mám overené informácie).

Tým, že obhospodarujú túto pôdu, majú nárok na priame podpory, bez ohľadu na to kto je vlastníkom. Tieto platby by mali chrániť našich producentov a pomáhať pri schopnosti konkurovať. Isto ste postrehli, že tieto platby sa v poslednej dobe dosť medializujú. Rád by som sa Vám pokúsil zanechať odkaz ako si viete z verejných informácií overiť koľko a aká firma dostala v priamych platbách. Budete prekvapení, že miestami sú to milióny eur. Nechcem poukázať na to, že im to závidím. Práve naopak rád by som poukázal, že predaj pôdy aj keď je to lákavé nemusí byť vždy správnym riešením.

Napríklad v Nitrianskom kraji je dosť poľnohospodárskych subjektov. Jeden z nich, ktorý obhospodaruje 18 000 ha, dostal v roku 2017 dotáciu cez 2,6 miliónov eur. To vychádza priemerne 150  eur na ha. Pri cene pôdy 3 500 – 4 500 €/ha v podstate tým, že budú túto pôdu obhospodarovať tak za 23-30 rokov dostanú sumu za ktorú ju pôdvodne kúpili. Dosť výhodná hypotéka s rozdielom, že cena pôdy stúpa. Samozrejme majú s tou pôdou náklady a iné povinnosti, ale aj úrodu ktorá môže byť výnosná. Nerád by som začal diskusiu o efektívnosti nakoľko je to naozaj firma od firmy.

Nechcem nikoho priamo spomínať. Ak máte záujem a poznáte objekty, kt. by Vás zaujímali odkaz kde si viete overiť koľko priamych platieb dostali:

http://www.apa.sk/prijimatelia-z-epzf-a-epfrv

Týmto článkom som chcel ľudom, ktorý nemajú o tom predstavu trošku ukázať o aké čiastky sa jedná. Na stránka www.apa.sk nájdete aj podrobné popisy všetkého ako to funguje.

S pozdravom

Pán z terénu


Informujte nás aj vy. Posielajte podnety z mesta Nitra a jeho okolia.