Porozbíjané čelné sklá ochromili dopravu v Nitre

 

Dnes ráno našu redakciu oslovili vodiči autobusov mestskej hromadnej dopravy. Neznámy páchateľ pravdepodobne túto noc poškodil čelné sklá na autobusoch spoločnosti Arriva Nitra a.s. tak, že boli nepoužiteľné. Páchateľ alebo páchatelia poškodili v objekte na Štúrovej ulici  21  autobusov, z toho 20 kĺbových, čím spôsobili vypadnutie spojov mestskej hromadnej dopravy. Nejde iba o to, že bol znemožnený riadny výhľad z miesta vodiča, ale o to, že vozidlá s rozbitým či prasknutým čelným sklom sú nespôsobilé na premávku na pozemných komunikáciách. Okrem toho museli autobusy zostať na mieste činu kvôli šetreniu tejto udalosti.

Cestujúci sú naštvaní, mnohí čakali na zastávkach márne. Nestihli dôležité ranné prípoje. Veľa ľudí sa nevedelo dostať do práce, nakoľko spoločnosť nemá pre takúto situáciu k dispozícii dostatok náhradných autobusov. Mnohí cestujúci prispievali do skupín, ktoré riešia problémy obyvateľov v meste Nitra. Žiadajú náhradu vzniknutej škody a vysvetlenie.

Po našom zisťovaní sme sa dozvedeli, že páchateľom môže byť aj nespokojný vodič či iný zamestnanec spoločnosti. Hovorí sa, že atmosféra je tu veľmi napätá. Takáto situácia sa nestala prvýkrát. Dva týždne dozadu si vodiči našli pod kolesami autobusov klince. Tí, ktorí ich prehliadli, museli autobusy odstaviť. 

Takto našli vodiči ráno 14. mája 2018  väčšinu autobusov

 

Problémom je údajne výška platov predovšetkým u vodičov. Tarifná hodinová mzda je podľa výpovedí vodičov nižšia ako 3 eurá v hrubom. Okrem toho spoločnosť prisľúbila od januára tohto roka zvýšenie platov, ku ktorému zatiaľ nedošlo. Vodiči nevylučujú ani možnosť štrajku, ak sa situácia nezmení. 

redakcia


Informujte nás aj Vy. Posielajte podnety z mesta Nitra a jeho okolia.