AGROKOMPLEX – Trojdňové trhovisko so štyrmi kozami

 

Drahí priatelia, som starý Nitrančan a väčšinu života som prežil v Nitre. Ako asi každého jedného Nitrančana v tomto období, aj mňa vždy zlákalo letné podujatie Agrokomplex – medzinárodná poľnohospodárska výstava. Pre každého z nás, takisto aj pre mnohých cezpoľných návštevníkov sa táto udalosť stala už tradičným vyvrcholením poľnohospodárskej sezóny. Snáď nikto z nás si neodoprel návštevu tohto výstaviska, vychutnanie si pohody pri stánkoch, postretal všetkých známych zo svojho mesta – bývalých spolužiakov,  kolegov, kamarátov, susedov…

Taktiež toho roku, i keď so značným sklamaním, z krátkej doby trvania, som sa s rodinou vybral na výstavu Agrokomplex 2018, ktorá sa niesla pod heslom „Národná výstava hospodárskych zvierat“. Už pri vstupe ma potešilo príjemné „ľudové“ vstupné 5 eur. Hneď z príchodu bolo badať, že záujem o túto výstavu je značný. Zo všetkých strán prichádzali davy tlačiace sa so vstupenkami. Po vstupe do areálu na nás zízali nádherné traktory, kosačky, ktoré vypĺňali plochu medzi pavilónmi. To som ešte netušil, že budú jedny z mála, ktoré si tu bude možné prehliadnuť.

Po vstupe do prvého poloprázdneho pavilónu ma síce schladila klimatizácia, no keď sme sa rozhliadli, nebolo sa snáď ani na čo dívať.

Takýto priebeh bol aj v ďalších pavilónoch. Chvíľami som sa strácal, že či som na poľnohospodárskej výstave alebo na trhovisku. So všetkých strán na vás civilní predajcovia všetkého druhu ponožiek po škrabky a otvárače na konzervy. Skutočne plnohodnotné poľnohospodárske produkty. V túžbe ukázať deťom poľnohospodárske zvieratá som sa v príjemnom 35-stupňovom počasí prepotil po zadnej časti areálu. Musím však podotknúť, aby som nikomu nekrivdil, všade na mňa čakalo občerstvenie za „ľudové ceny“ ako napríklad Kofola 3 dcl za zhruba 1 euro, cukrová voda alias burčiak – litrová fľaštička za 6 eur. Ako chuťovku ste si mohli buchnúť do seba hamburger za približne 7 eur, párok v rožku za 3,50 či 100 gramovú porciu hranoliek za 2 eurá. Pre fajnšmekrov bola možnosť kúpiť si cesnakový langoš za 2,50 eura.

Ako štvorčlenná rodina  – dvaja dospelí a 2 deti necháte na vstupnom 16 eur. Pokiaľ sa občerstvíte s ľahkými hamburgermi, dvomi porciami hranoliek a štyrmi kofolami, ktoré si musíte dať minimálne dvakrát, nakoľko tu strávite aj cez 3 hodiny na slniečku bez možnosti si sadnúť, nakoľko miesta na sedenie je ako šafránu, utratíte 39,40 eur a to ste ešte neobedovali, nedali si zmrzlinu, dezert, pivo či burčiak. Samozrejme, nikto tu nezabúda na deti, a tak sa o Vašu peňaženku postarajú kolotoče, predajcovia balónov, sladkostí a všemožných hračiek všetkého druhu. Keď sa napriek týmto námahám, dostanete s deťmi až k „pavilónu“ zvierat, môžete im ukázať štyri vypĺznuté kozy, zopár sliepok a pár kusov utrápených zvierat.

Ak je toto výkvet slovenského chovateľstva, tak sa nečudujem, prečo sa tak darí všetkým zahraničným dovozcom mäsových výrobkov. Ak je toto skutočná poľnohospodárska výstava, prezentácia slovenského poľnohospodárstva, tak jediné, čomu sa čudujem, že takúto šarádu prišli osobne otvoriť vysokí vládni činitelia.

Po tomto všetkom som si myslel, že ma už nič neprekvapí. Tradične som ho chcel zakončiť posedením pri hudbe v obklopení stánkov. A ešte len to bol šok, keď som zistil, že stánky sú na bočnom parkovisku v podobe jedného pivného stanu so štyrmi bufetmi s občerstvením a desiatimi lavicami, pri ktorých sa bili o miesto zúfalí návštevníci. Tí menej vytrvalí sedeli pri obrubníkoch a v trávičke – atmosféra ako v 70. rokoch na Woodstocku. Úroveň, ku ktorej netreba snáď nič dodať.

Počas rozhovoru s jedným bufetárom sa mi otvorili oči ešte viac. Podľa jeho informácie to bolo tento roku skutočne iba o biznise, veď cena nájmu sa zvýšila zo 6 na 36 eur za štvorcový meter na deň. Niet sa čomu čudovať ohľadne cien a úrovne výstav, ktorá z roka na rok klesá a ceny extrémne narastajú. Môžeme zabudnúť na časy, keď sme sa všetci stretávali na večerných stánkoch pred výstaviskom. Vaše peniaze môžete utratiť počas dňa priamo v areáli, na zábavu a priateľov treba zabudnúť a treba ísť domov spať.

Táto výstava je ukážkou ako sa dá za 20 rokov pochovať slovenské poľnohospodárstvo a zmeniť výstavu na trhovisko. Nuž strom je poznať po ovocí a ovocie výstavy mohol okúsiť každý z návštevníkov. Za posledné roky je badateľné, že tento strom vysychá a ovocinár je neschopný. 

Ladislav