Agrokomplex verzus Autosalón 2018

 

Ako výjav z hororového filmu Alien verzus Predátor sa javilo porovnanie dvoch výstav v tom istom areáli: AGROKOMPLEX Národná výstava hospodárskych zvierat + Coopexpo a AUTOSALÓN Showroom 2018. Preplnené výstavisko fanúšikov automobilového priemyslu s plnými halami moderného autoparku rôznych autodoplnkov, autokozmetiky, pneumatík či diskov, prosto všetkého, čo k automobilovému priemyslu patrí. Hostesky predvádzajúce nové modely, neskutočné zľavy na predvádzacie kusy či množstvo občerstvenia, bufetov či priestoru na posedenie si pri káve alebo zákusku.

Plné pavilóny vystavených automobilov praskali vo švíkoch.

Z fotiek je je zrejmé, že návštevnosť bola vysoká.

 

V porovnaní s úboho zorganizovaným Agrokomplexom by si človek povedal: „Konečne posun niekam vpred!“ Len keď si uvedomíme, že tradícia Národného výstaviska Agrokomplex bola vždy prioritne dominantou poľnohospodárstva a živočíšnej výroby a mení sa na komerčné výstavisko tovaru, ktorý sa dnes vyrába na našich bývalých úrodných poliach, je samozrejmé, že i obraz výstaviska uprednostňuje kadejaké zahraničné automobilky pred poľnohospodármi a chovateľmi.

Pavilóny na národnej výstave zívali prázdnotou.

 

Stačí si len porovnať na fotografiách haly z jednej i druhej výstavy a hneď je každému jasné, kam výstavisko smeruje. Vysoké nájmy za prenajímané plochy, ktoré si môžu dovoliť len nadnárodné korporácie, ani zďaleka nedokáže zaplatiť nejaký malovýrobca či pestovateľ plodín. Veď už len parkovné a vstupné svedčí o zámeroch organizátorov vyťažiť čo sa len dá.

Takto sa kedysi realizovali medzinárodné poľnohospodárske výstavy. Ako aj z fotiek vidno, návštevníci sa dopravili autobusmi a neboli až tak veľké problémy s parkovaním ako je tomu v súčasnosti.

 

Ako je možné, že jedna výstava sa dá realizovať na úrovni a druhá nie? Ide tu o zisky z nájmov alebo diskreditáciu menších vystavovateľov? Veď keby na Agrokomplex prišlo viac vystavovateľov, výstava by vyzerala inak, čo sa dá docieliť nižšími cenami nájmov, pričom by zisk výstaviska mohol byť rovnaký, ak nie aj vyšší. Návštevníkom by to poskytlo oveľa väčší zážitok z návštevy takéhoto podujatia. Poniektorí by sa tak vrátili do čias svojej mladosti, kedy výstavy na Agrokomplexe stáli za to.

redakcia


Viete niečo o čom by mali vedieť všetci Nitrančania? Napíšte nám.