Nechceme ďalšieho bezdomovca!

 

Život sa dokáže s osudom človeka zahrať. Bezdomovec Peter, človek ako každý z vás, sa ocitol v zložitej životnej situácii a hľadal pomoc u kompetentných, ktorí si ho pohadzovali ako špinavú handru z mesta do mesta. S nevrelými slovami ho odbili aj na miestnom úrade so slovami „Nechceme ďalšieho bezdomovca!“  Ako by ani nešlo o človeka, ľudskú bytosť. Surovosť a arogancia, s ktorou sa stretol, Vám bližšie prerozpráva vo videu.

Neviem ako Vás, ale mňa tento príbeh človeka nenecháva ľahostajným. Nikto z nás netuší ako osud zamáva s nami, či nás taktiež nezlomí choroba, pre ktorú prídeme o strechu nad hlavou a nebudeme vládať splácať hypotéku alebo iné nešťastie, ktoré nás privedie na ulicu. A preto je len trápny a nepochopiteľný postoj ľudí, ktorí dokážu človeka odbiť so slovami: „Nechceme ďalšieho bezdomovca!“ Veď aj tak, ak sa tento človek rozhodne žiť v našom meste, nemajú mu v tom ako zabrániť. Asi sú tie úradné štatistiky dôležitejšie ako osud človeka.

Je až zarážajúce, keď vidím v uliciach Nitry to množstvo asociálov poflakujúcich sa ulicami, ktorí skutočne pracovať nechcú a len využívajú sociálny systém. Potom narazíme na človeka, rodeného Nitrančana, ktorý aj napriek svojim problémom a veku má záujem zaradiť sa do spoločnosti, no nie je mu podaná pomocná ruka. Pritom mnohé z asociálnych živlov dlhodobo parazitujú na systéme. Dokonca im aj bezplatne vydezinfikujú byty, keď sa v nich pre ich lenivosť a zlú hygienu rozmnožia ploštice či kadejaké iné chrobáky. Ešte im okrem toho na čas poskytnú náhradné ubytovanie. Asi majú lepšie známosti a vedia sa na tomto ľade pohybovať.

Ladislav

 

Pridaj komentár