Borina v zabudnutí (Šibeničný vrch)

 

Málokto tuší, že v centre nášho mesta v nemalej oáze zelene rovno pod sídliskom Klokočina, povedľa Čermáňa ohraničená Párovcami, sa nachádza zalesnený vrch Borina. Mnohí občania Nitry ani len netušia aký krásny kus zalesnenej pôdy sa nachádza v mestskej časti Čermáň.

Dominuje tu prevažne borovicový les s malebnými lúčkami na svahovitom kopci, kde sa strieda starší porast s omladinou. Práve v tejto zabudnutej časti mesta môžete nájsť rásť aj lesné jahody či šípky. Je to krásne miesto na relax v prírode, prechádzku so psom, výlet s priateľmi. Po dlhej dobe som sa aj ja vybral do tejto časti zrelaxovať myseľ. Udivilo ma to, že tak krásna a malebná časť, akou Borina kedysi bola, je zarastená kríkmi a tŕním akoby zabudnutá.

Turistická náročnosť nie je veľká. Na prechádzku si môžete zvoliť niekoľko rôznych ciest a na vrchol sa dostanete pomerne rýchlo. Terén je ideálny pre každého. V pohode si tu oddýchnu aktívni športovci, ale aj deti či dôchodcovia. Je len na vás, či sa vyberiete po takmer rovnej ceste kľukatiacej sa až takmer na vrchol, alebo sa zahráte na kamzíka a vydáte sa po strmších úsekoch.

„Mini Amfiteáter“ – miesto, kde sa na pódiu konali v minulosti rôzne tanečné  i spevácke vystúpenia

Táto malebná oáza zelene priam v srdci nášho mesta akoby sa stratila v čase. Miesto, kde by sa rodiny s deťmi mohli stretávať a vychutnávať si čaro prírody, je zarastené a opustené. Nájdete tu veľa popadaných stromov, ktoré križujú lesné cestičky. Za nie celkom dávnych čias bola oveľa častejšie navštevovaná verejnosťou, dokonca v jej centre bol akýsi mini amfiteáter, kde sa konali tanečné zábavy dokonca s verejným osvetlením, po ktorom už dnes zostala len spomienka  pozostatkov ošarpaných lámp a trávou prerastajúceho asfaltu.

Vysielač Borina

Nachádzajú sa tu aj objekty vodární, z nich niekoľko je i funkčných. Do ich blízkosti sa nedostanete, sú zabezpečené oplotením. Na vrchole kopca nájdete vysielač a pokiaľ chcete bližšie spoznať aj históriu a pohľadáte hlbšie v lesíku, naskytne sa vám možnosť vidieť protitureckú baštu z konca 16. storočia. Renesančný objekt bol postavený obyvateľmi mesta na prelome 16. a 17. storočia. Patril do obranného valu a sledoval cestu smerom od Šale pred vpádom tureckých vojsk. (Do valu patrila napr. aj veža na nitrianskej kalvárii – neskôr prestavaná na kaplnku). V prípade vpádu nepriateľských vojsk vyslali tieto vysunuté stanoviská signál posádke na hrade.

Za zmienku určite stojí i pôvodné pomenovanie Šibeničný vrch. Odvíja sa od obdobia, keď tento priestor slúžil ako popravisko odsúdených. Už vo veľkomoravskom období stálo na tomto vrchu menšie útočiskové hradisko.

Protiturecká bašta

Bohužiaľ Borina nie je ani označená ani porast okolo nej nie je upravený. Človeka až zabolí pri srdci, keď si predstaví ako by táto časť mohla slúžiť verejnosti a ako si vážime vlastné kultúrne pamiatky. Veď chodníky by tu mohli byť riadne upravené a lavičky popri nich by určite privítali tí, ktorí by si tu chceli oddýchnuť v tieni stromov. Zopár smetných košov, aby odpadky nemuseli byť pohodené voľne po zemi.

A tak málo by stačilo, aby toto prostredie mohlo byť atraktívnym pre verejnosť v letných mesiacoch. Pozbierať prebytočné odpadky, ktorých tu je viac než dosť. Snáď jedno či dve detské ihriská v tieni borovíc a v zimnom období zopár parkovacích miest dolu pod kopcom, ktoré by deti určite radi využili na sánkovanie a iné zimné radovánky. Mohol by sa niekto na meste zamyslieť nielen nad tým ako využiť pôdu nielen na výstavbu obchodných centier, priemyselných parkov, ale použiť túto nádhernú časť na priestor určený pre oddych v prírode.

Peter


Informujte nás aj vy. Posielajte podnety z mesta Nitra a jeho okolia.

Pridaj komentár